24.4.09

Morgonstund har guld i mun.

Baksidan av lillstugan ser ni här. Framsidan , med den lilla förstukvisten, får ni se en annan dag =)
Den här ljugarbänken har alltid funnits på gården. Hur gammal? ingen aaaaning...
Hej på er alla. Är allt som det ska?
Visst kan det vara otroligt frustrerande när klockan ringer 5.30 fem dagar i rad, men idag när mannen och sonen, som ska praoa på hans jobb idag, skulle upp den tiden så var det helt ok och gå upp då fast jag är ledig =) (Åldern? Har det med det att göra....) Hade tänk o sova till åtta idag iaf men när man väl är uppe så....och det bästa av allt: solen värmde redan på morgonen...Hur lycklig blir man då?
Insidan av förstukvisten är målad i en massa olika kulörer....Japp, det är ommålat på 70 talet här inne i lillstugan....Vänta tills ni ser köket =)
Jag har mina egna små samlingar här inne...lådor och gamla fönster bla.
Öppnade ytterdörren och när jag såg hur "upplyst" lillstugan var av solen, tänkte jag att där inne ska jag fota och visa er lite bilder. Lillstugan har ni ju sett förut, men inte insidan av huset. Man vet tyvärr inte när den byggdes, men det var det första huset som stod på gården. Men gammelmormor och hennes bröder föddes i den stugan. Stugan består av ett stort rum, som är kök och vardagsrum, allt-i-ett helt enkelt. I Finland säger man "pirtti", men vad det rummet kallas för på Svenska har jag aldrig riktigt fattat =) Någon som kan hjälpa mig?

I det stora rummet finns det en del gamla möbler. Den här är från gammelmormors tid när hon var liten..

I köksdelen finns det skåp från 70 talet och en gammal vedspis. Ser ni den gamla tesilen närmast som hänger? Den är över 100 år gammal sa gammelmormor, så den ska absolut hänga kvar här inne som ett härligt minne =)

tjohooooo för 70 talet heheh...Själv är jag en 75a så mycket av det orangea kommer jag inte ihåg men man har ju sett bilder från den tiden, så jag vet hur jag såg ut på den tiden, och det var ju dem här färgerna som gällde då =)

Gamla ting i varje hörn...

Förr i tiden hade man ju inte så mycket prydnadssaker, men en sak kommer gammelmormor ihåg från lillstugan...Den här lilla tavlan hängde alltid i köket så den ville hon gärna att den skulle få hänga kvar här inne som ett minne...Självklart =)

Potträning någon?

Det finns en hel del krokar lite här o var i rummet...gillar dem enkla gamla tapeterna.

Sen finns det ett sovrum där gammelmormors föräldrar och barnen sov. Pigan sov i det stora rummet, dvs. köket.

Visst är den fiiiin? Jag är så glad över kakelugnen...

Den lilla tapetserade dörren leder upp till vinden. Den skulle man isolera och ha som ett gästrum...Underbara drömmar =)

En gammal kanna står så fint på fönsterbrädan...
¤¤¤¤¤
Det enda mannen och jag har gjort i lillstugan för att fräscha upp den lite grann iaf, är att ta bort den gamla plastmattan som också hamnade där på 70 talet. Sen har vi rensat här ordentligt för några år sedan...men men...nu är det ett förråd för allehanda möbler och grejer så bättre helhetsbilder kommer en annan gång. Jag funderar på att göra som "Mr Bean"...Täcka över allt som inte ska vara vitt och sen bara tända på en bomb blandat med en massa vitfärgsburkar...
¤¤¤¤¤
Önskar er alla en härlig helg med massor av sol. Jag och tjejerna, -Wilma fick ledigt idag =)-, ska ner till Säterdalen och njuta av en picknick lunch. På återseende.
Lägger in en bild på ett av mina påslakan från 70/80 talet...nu när vi ändå är inne i dem årtalen ...Då fick man inte vara rädd för färger inte hihihi...
Kram Pirre

9 kommentarer:

  1. Åh va fina bilder...och att du har en personlig relation till stugan med berättade minnen av din gammelmormor...jätteroligt.

    Synd över det 70-tals inspirerade men med en "vit-bomb" blir det nog jättefint.. ha ha.

    Trevlig helg!
    Kram Patricia

    SvaraRadera
  2. Så härligt! Det brukar vara en sån härlig atmosfär i sådana där gamla stugor. "Storstugan" tror jag det kallas. Någon annan får rätta mig om jag har fel. Kram Merja

    SvaraRadera
  3. Hei Pirre ...nå ble jeg nesten stum av beundring... så mange vakre farger, dører og ting.. For en drøm å eie... Sjarmerende vakkert=)

    Ønsker deg en fin helgO=)
    Klem Kerstin

    SvaraRadera
  4. Halloj!
    Jo tack, allt väl här!!
    Vilka skojiga nostalgiska bilder du visar!!!
    Det där med pirtti... jag funderade ett tag men kom nog till att det än en gång är så att finskan har mer beskrivande ord än svenskan. Det är som det finska ordet "Sisu", det bara inte finns på svenska... Det finns många såna ord som inte har någon svensk motsvarighet. Men min vän är översättare så jag ska på skoj fråga henne. Vore ju kul att veta. :) Jag hör av mig om hon har ett svar på det.

    Kakelugnen är jättefin. En riktig pärla.

    Mukavaa perjantaita! (japp, jag behärskar båda språken, men svenskan är mitt modersmål och jag bor på en väldigt svensk ort. )

    Ha en härlig, kreativ helg!
    Kamomilla

    SvaraRadera
  5. Jag e också 75a men jag mins det oranga, bruna och gröna för jag har en mamma som gillar färg! Köket hade stormönstrade tapeter och orange köksluckor.... supersnyggt.....då i alla fall..:)

    SvaraRadera
  6. Halloj igen! Min vän som är en duktig översättare meddelade att Pirtti är det samma som Pörte på svenska. Dvs storstuga, kammare och tambur, allt i ett. :)

    SvaraRadera
  7. Tänk att allt är så bevarat. Nu är jag ju skräckslagen för 70 tals färger eftersom jag växt upp med det.
    men ändå kul att se.

    Önskar dig en fin helg

    Kram Viveka

    SvaraRadera
  8. Vilken härlig stuga och så kul med alla minnen. låter som om du har haft en skön dag. har njutit jag också men tyvärrinte hunnit vara ute hela dagen. Vi har också grillat och suttit på nya altanen och ätit, super.

    kramar Ullis

    SvaraRadera
  9. Hej Pirre,

    Tack för Dina trevliga rader på Marita´s blogg..... visst håller med våran gris underbar.

    Vilka fina bilder, text och en resa i tiden Du bjuder på... särskilt den av tiden nötta vackra dörren med det underbara handtaget. Den bjuder in med att väcka fantasi såväl som funderingar. Måste vara underbart att få leva på en plats där Din och den egna släktens egna historia är så påtaglig och gripbar.

    Vi bor på en plats med anor från dansk-tiden och 1600-talets Skåne då det ännu fanns mark som ännu inte hade tagits i bruk. Vi har dock inga släktband bakåt i tiden men vet från historiska dokument att kvinnan som en gång bröt marken och skapade detta självhushåll hette Else, en entreprenör och nybyggarkvinna. Det förefaller som att vår plats på jorden är lämpad just för de entreprenöriella kvinnora ... det är bara namnen som skiftar.

    Vad beträffar Din fråga rörande ordet Pirtti så väcktes min nyfikenhet och lust för att ta reda på saker. Det är ju ganska lätt numera i vår datortid, internet och google. Pörte heter det på svenska... ett ovanligt ord och gissningsvis inte ofta använt till vardags i det moderna vardagsspråket. Den som vill fördjupa sig kan använda länken nedan med skiss och allt.
    http://majapiraja.wordpress.com/2008/01/11/i-portet-med-majapiraja-nyhet-fran-18-januari/

    En skön och underbar söndag önskar jag såväl som Marita Dig.

    allt det bästa/Hans

    SvaraRadera

Hej på dig. Tack för att du lämnar spår efter dig. Kram Pirre

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails